Jak se žije v dřevostavbě? Zkušenosti a hodnocení majitelky domu

Blog › Jak se žije v dřevostavbě? Zkušenosti a hodnocení majitelky domu
Blog › Jak se žije v dřevostavbě? Zkušenosti a hodnocení majitelky domu

V Pavlově nedaleko hradu Bouzov jsme zrealizovali přízemní dřevostavbu o užitné ploše 135 m². Jak se majitelé s odstupem času cítí ve svém novém domově a jak hodnotí spolupráci s firmou Rovax? V rozhovoru s majitelkou domu se dozvíte, co je vedlo ke změně bydlení, proč si vybrali dřevostavbu, jaké byly jejich hlavní požadavky na nový domov nebo jaká byla jejich zkušenost s výstavbou. Na konci článku najdete taktéž video s celým rozhovorem.

RD Pavlov rozhovor

Kde jste bydlela předtím a co vás vedlo ke změně?

Předtím jsme žili v malé vesnici u Brna, kde jsme měli velký dům s malým pozemkem. Hledali jsme změnu, konkrétně menší dům bez schodů a větší pozemek. Původní dům měl 200 metrů čtverečních a schody, což už pro nás nebylo ideální. Současný dům je menší, má dispozici 3+kk s velkou garáží a splňuje naše požadavky na pohodlí a praktičnost.

Jaká byla hlavní očekávání od nového domu a jaká kritéria musel splnit?

Chtěli jsme menší přízemní dům s velkou terasou a oploceným pozemkem pro naše dva psy. Hlavní kritéria byla jednoduchost, pohodlí a možnost se věnovat zahradničení. Zahrada je pro nás důležitá, protože máme rádi přírodu, včelaříme a plánujeme vybudovat sad.

Proč jste zvolila dřevostavbu?

Dřevostavbu jsme vybrali, protože je rychlá na realizaci a nabízí příjemné bydlení. Měla jsem možnost porovnat dřevostavby s klasickými domy a dřevostavba mi přišla útulnější a teplejší.

Co pro vás bylo důležité při výběru dodavatele a proč jste si vybrala Rovax?

Důležitá byla spolehlivost a dobré reference. Rovax nám doporučili tři známí, kteří s nimi spolupracovali. Po kontaktování pana Vašíka jsme spolupracovali i s jejich architektem panem Mihalcem, což vedlo k návrhu domu, se kterým jsme velmi spokojeni.


RD Pavlov interier

Jak probíhala celá spolupráce? Podařilo se splnit časový plán výstavby?

Spolupráce probíhala hladce, oceňuji zejména systém financování, kdy nebyly vyžadovány velké zálohy. Platby probíhaly postupně podle dokončených prací. Komunikace byla vynikající, pan Vašík byl kdykoliv dostupný a vše šlo podle plánu.

Poskytovala vám firma dostatečné poradenství ohledně výběru materiálů a designu vaší stavby?

Projekt byl od začátku dobře připravený, takže nebyly potřeba žádné větší změny. Firma nám pomohla s úpravou příjezdové cesty a zajistila všechny potřebné formality.

Jak hodnotíte komunikaci firmy v průběhu stavby?

Komunikace s firmou, zejména s panem Vašíkem, byla skvělá. Všichni zaměstnanci byli vstřícní a vždy ochotní řešit jakékoliv dotazy.

Jak dlouho bydlíte v domě a jak jste spokojená? Byla splněna vaše očekávání?

V domě bydlíme od září 2023 a jsme naprosto spokojeni. Dům splnil všechna naše očekávání, ať už jde o komfort, uspořádání nebo umístění.


RD Pavlov interier dřevostavby


Změnila byste s odstupem času něco?

S odstupem času bych neměnila nic. Umístění domu, orientace oken a celkové řešení nám zcela vyhovují.

Jaká byla první zima v dřevostavbě?

První zima byla příjemná díky podlahovému topení, které jsme nechali běžet nepřetržitě, což se ukázalo jako ideální. Dům udržuje teplo dobře a krbová kamna jsme používali jen minimálně.

Jaké je vaše nejoblíbenější místo v domě?

Nejraději trávíme čas v obývacím pokoji s výhledem do přírody. Když je hezky, rádi posedíme na terase, kde trávíme čas od rána do večera.

RD Pavlov terasa


S kým dům sdílíte? Je dům dostatečně odhlučněný?

V domě žijeme dva s našimi dvěma psy. Dům je pro nás čtyři naprosto ideální, dostatečně prostorný a oplocený, což bylo jedním z našich požadavků.

Jak je řešeno vytápění vašeho domu? Jak hodnotíte náklady za energie? A celkový provoz domu?

Vytápění zajišťuje tepelné čerpadlo a podlahové topení, s náklady na energie jsme velmi spokojeni. Jsou výrazně nižší než v našem předchozím domě, zhruba třetinové.

Co byste doporučila lidem, kteří vybírají dodavatele pro stavbu nového domu?

Doporučuji vybírat firmu na základě osobních zkušeností, jak jsme to udělali my. Důležitá je i délka působení firmy na trhu a způsob financování. S firmou Rovax jsme byli maximálně spokojeni a jejich přístup hodnotím velmi pozitivně.


Prohlédněte si celý rozhovor také ve formě videa.

Další příspěvky

Co dělá dřevostavbu dřevostavbou?

Co dělá dřevostavbu dřevostavbou?

Dřevostavbu definuje nosná dřevěná konstrukce. To však neznamená, že ji na první pohled zvládneme rozpoznat. Vícevrstevnatost skladeb zdí a střechy…
Dům na úzký pozemek

Dům na úzký pozemek

Každá stavba rodinného domu začíná hledáním vhodného místa. Většinová představa o pozemku je krásný, rovný a velký pozemek pro umístění…
Jak zateplit dřevostavbu

Jak zateplit dřevostavbu

Protože „zima by měla být jen v mrazáku, ne ve vašem obýváku! Téměř každá skladba konstrukce dřevostavby obsahuje tepelnou izolaci.…
Co dělá dřevostavbu dřevostavbou?

Co dělá dřevostavbu dřevostavbou?

Dřevostavbu definuje nosná dřevěná konstrukce. To však neznamená, že ji na první pohled zvládneme rozpoznat. Vícevrstevnatost skladeb zdí a střechy…
Dům na úzký pozemek

Dům na úzký pozemek

Každá stavba rodinného domu začíná hledáním vhodného místa. Většinová představa o pozemku je krásný, rovný a velký pozemek pro umístění…

Domluvte si schůzku

Rádi se s Vámi setkáme osobně a nezávazně zodpovíme veškeré dotazy.
Můžete nás kdykoli kontaktovat, nebo navštívit na adrese firmy.