Patrový nebo přízemní rodinný dům?

Blog › Patrový nebo přízemní rodinný dům?
Blog › Patrový nebo přízemní rodinný dům?

Rozhodli jste se stát stavebníky? Tak to si dříve nebo později položíte zásadní otázku. Jaký rodinný dům budete chtít stavět? Někdy je již představa o vysněném bydlení jasná, jindy čerpáme inspiraci z dostupných katalogů a obrázků na internetu nebo z rad našich známých a rodiny.

Místo k výstavbě rodinného domu

Je dobré si uvědomit, že vše začíná již výběrem vhodného pozemku. Mezi většinou stavebníků převažuje názor, že na svém pozemku si ,,mohu stavět co chci“. K tomu, abychom zjistili, zda můžeme na předmětném místě realizovat svůj sen, je vhodné navštívit místně příslušný odbor pro územní plánování a rozvoj a stavební úřad. Zde vám úředníci sdělí podmínky prostorového uspořádání – soubor požadavků a doporučení, které jsou kladeny v daném místě na výstavbu. Dále mohou doplnit i další informace, které nemusí být veřejně dostupné. Konzultaci určitě absolvujte před zakoupením pozemku, abyste si nepořídili kus země, na němž Vaše bydlení nebude možné realizovat.

Osazení domu na pozemek

Ačkoliv to možná není na první pohled zřejmé, výstavbu ovlivňuje i pozemek. Už samotná velikost bude hrát nemalou roli. V případě patrového rodinného domu si většinou vystačíte i s menším a užším pozemkem. Užitná plocha takového domu je rozprostřena do dvou pater, tím pádem samotná zastavěná plocha potřebná pro stavbu je menší. Naopak u bungalovu je lepší se orientovat na prostornější pozemky.

Dům ve svahu

Vliv na typ zvoleného domu může mít i svažitost pozemku. Pokud vaše volba padne na rovinatý pozemek nebudete ve svém rozhodování výrazněji omezeni. Na svažitých pozemcích však může být situace odlišná. Pro přízemní stavbu je nutné počítat s rozlehlejšími základy a v případě výraznějšího převýšení se navýší i cena takové konstrukce. Řešením by mohlo být provedení terénních úprav na pozemku, popřípadě vybudování opěrných stěn. Tato řešení jsou ovšem finančně náročná. U některých typů pozemku je lepší rovnou od začátku počítat s patrovým domem. Pokud si nejste jisti, že Vámi preferovaný pozemek je vhodný pro váš vysněný dům, domluvte si konzultaci s architektem, který vám s rozhodováním pomůže.

Příklad osazení patrového rodinného domu ve svahu
Foto: Rovax

Stavba patrového a přízemního domu

Nyní se blíže podívejme na rozdíly mezi jednotlivými domy. Přízemní rodinný dům má umístěné všechny místnosti v jedné výškové úrovni. Proto není potřeba žádné schodiště a může být případně plně bezbariérový. Tuto vlastnost oceníme spíše ve stáří, kdy se kvůli zhoršené mobilitě bude jednodušší po domě pohybovat. Rodiče mohou také absenci schodiště uvítat. Odpadá jim neustálý dohled na děti, které chtějí lézt po schodech nahoru a dolů, popřípadě hlídání zavřené branky.

Přízemní dům před dokončením
Foto: Rovax

Bungalovy

Máte-li rádi větší kontakt s přírodou, bungalov vám zajistí skvělé propojení exteriéru a interiéru. Na zahradu tak můžete vstupovat ze všech místností. Rovněž se zařizováním prostor si nemusíte lámat hlavu. Oproti patrovému domu na vás zde nečekají zrádné šikminy v podkroví, ale pouze rovný strop nad celým půdorysem domu. Můžete tak plně využít maximum prostoru třeba na velké skříně. Pokud patříte mezi odvážnější stavebníky, mohla by vás jistě zaujmout i myšlenka otevření stropu do krovu a tím si ozvláštnit důležitý prostor v domě.

Propojení interiéru a exteriéru.
Foto: Rovax

Patrové rodinné domy

Patrový rodinný dům, jak už samotný název napovídá, zpravidla obsahuje dvě patra. V přízemí takového domu nejčastěji najdeme společenskou část – obývací pokoj s kuchyní a jídelnou a v patře soukromou část – pokoje, ložnice. Obě patra jsou propojeny schodištěm, které je hlavním rozdílem oproti bungalovu. Je třeba si uvědomit, že schodiště zabere velkou plochu v půdoryse, ale prostor pod ním lze šikovně využít pro ukládání věcí. Pokud jsou však schody zakomponovány v hlavním obytném prostoru, mohou působit jako zajímavý designový doplněk. Ve spodním patře je také vhodné uvažovat i s jedním pokojem navíc. Ten může pro začátek posloužit třeba jako pracovna nebo místo pro přespání návštěv. Později se z něj může stát ložnice. V takovém případě zůstává horní patro pro návštěvy nebo může být využíváno třeba jako samostatný byt pro Vaše děti.

Střecha u rodinného domu

Konstrukce střechy je běžně tvořena krovem, na němž je následně uložena střecha domu v různém sklonu. Zákonitě tak ovlivňuje prostory v horním patře, které nemají po celé ploše rovný strop a vzniká nám šikmina. Proto je zařizování takových prostor náročnější. Pomoci nám mohou střešní vikýře, jež umožňují využít více užitné plochy tím, že šikminy nahradí rovným stropem. Další možností může být doplnění střešních oken, které prostor podkroví také lehce zvětší a příjemně prosvětlí.

Jistou výjimkou z pravidla jsou domy s plným druhým patrem. Omezení spojené s šikminami zde naprosto odpadá, ve všech místnostech je rovný strop. Zařizování místností je poté mnohem jednodušší a jejich využíti je maximální.

Koupelna v místě zkoseného stropu.
Foto: Rovax

Výstavba dřevostavby

Z hlediska výstavby je na provedení jednodušší přízemní stavba. To však neznamená, že bude levnější. Podstatným rozdílem je velikost základové konstrukce a střechy. Pokud porovnáme bungalov a patrový dům o stejné užitné ploše, bude u patrového domu základ i střecha zhruba o polovinu menší.

Ve srovnání tepelných ztrát vychází opět lépe dům do patra. Menší plocha vnější obálky se rovná menším ztrátám na teple. Pokud se přidá i kompaktní tvar stavby, je tento typ domu z hlediska tepelných nároků ideální.

Patrový dům s vikýřem.
Foto: Rovax

Patrová dřevostavba nebo přízemní?

Jestli je lepší přízemní rodinný dům nebo patrový, není jednoduché přesně říct. Jak zde bylo napsáno, každý z domů má své silné a slabé stránky, které ho dělají jedinečným. Proto je před finálním rozhodnutím dobré zvážit všechny faktory, které jsou určující pro výstavbu Vašeho rodinného domu. Ať už se jedná o charakter pozemku, podmínky pro výstavbu, finanční možnosti nebo Váš životní styl a přání na nový domov, nic z toho by nemělo být opomenuto. Určitě se v této souvislosti neváhejte obrátit na odborníky, kteří mají s výstavbou zkušenosti. Společnými silami můžete vaše nápady a sny posunout blíže k Vašemu vysněnému domovu.

Další příspěvky

Jak zateplit dřevostavbu

Jak zateplit dřevostavbu

Protože „zima by měla být jen v mrazáku, ne ve vašem obýváku! Téměř každá skladba konstrukce dřevostavby obsahuje tepelnou izolaci.…
Nový stavební zákon

Nový stavební zákon

Z našich více než 30 let zkušeností víme, že každá velká změna legislativy s sebou přináší období adaptace nejen pro…
Proč se rosí okna?

Proč se rosí okna?

S příchodem chladných dnů se opět vrací problém, se kterým se snad setkal každý z nás: rosení oken. Rosení oken je běžným…
Jak zateplit dřevostavbu

Jak zateplit dřevostavbu

Protože „zima by měla být jen v mrazáku, ne ve vašem obýváku! Téměř každá skladba konstrukce dřevostavby obsahuje tepelnou izolaci.…
Nový stavební zákon

Nový stavební zákon

Z našich více než 30 let zkušeností víme, že každá velká změna legislativy s sebou přináší období adaptace nejen pro…

Domluvte si schůzku

Rádi se s Vámi setkáme osobně a nezávazně zodpovíme veškeré dotazy.
Můžete nás kdykoli kontaktovat, nebo navštívit na adrese firmy.