Nízkoenergetické a pasivní domy: Cesta k udržitelnému bydlení

Blog › Nízkoenergetické a pasivní domy: Cesta k udržitelnému bydlení
Blog › Nízkoenergetické a pasivní domy: Cesta k udržitelnému bydlení

V dnešní době se nízkoenergetické domy staly jakýmsi módním trendem a také sloganem. Avšak kolikrát nesou tato hesla reálný význam? Jak precizně jsou tyto domy projektovány a stavěny? 

Často dochází k chybnému pohledu na tuto problematiku, že k dosažení maximálních úspor energie stačí pouhé zvětšení tepelné izolace. Je důležité si uvědomit, že tloušťka tepelné izolace je pouze jedním z faktorů a sama o sobě nestačí. Po dosažení určité tloušťky se další zvýšení tepelné izolace stává minimálně efektivním a může být neúčelné. Proto je dobré se vždy obrátit na specialistu nebo projektanta který s Vámi probere problematiku vytápění.

energeticka trida drevostavby 1
Klasifikační třídy průkazu energetické třídy budov (PENB)
zdroj: Rovax

Nízkoenergetické dřevostavby

Moderní dřevostavby jsou často spojovány s pojmy nízkoenergetické a pasivní, což však není automatické. Technologie dřevostaveb se svými vlastnostmi se řadí mezi vhodnou volbu pro nízkoenergetické a pasivní stavby. Aby byla stavba nízkoenergetická vše začíná už u architektonického návrhu. Správná orientace dispozice, velikost prosklení a kompaktní tvar jsou rozhodují.

I při provádění dřevostaveb mohou vzniknout různé chyby, které mohou ovlivnit energetickou náročnost. Nesprávné provedení zateplení stavby může způsobit vysoké provozní náklady na vytápění, proto je důležité se věnovat detailům. Nesprávná instalace oken a dveří může také vést k úniku tepla.

Aby se předešlo těmto chybám, je důležité spolupracovat s kvalifikovanými architekty, inženýry a stavebními firmami, kteří mají zkušenosti s dřevostavbami. Důkladný návrh, správný výběr materiálů a pravidelná kontrola během výstavby mohou předejít mnoha problémům.

nizkoenergeticka drevostavba
Kompaktní rodinný dům s vhodnou orientací ke světovým stranám
zdroj: Rovax

Nízkoenergetická nebo pasivní dřevostavba?

Nízkoenergetické dřevostavby jsou budovy, které byly navrženy a postaveny s cílem minimalizovat svou energetickou spotřebu. Za nízkoenergetickou stavbu lze považovat stavbu, které má spotřebu energie na vytápění 15-50 kWh/m2 za rok.

Klíčovými prvky nízkoenergetických dřevostaveb jsou:

  • Kvalitní projekt stavby: Pro zachování nízké spotřeby energie je potřeba již v návrhu zvolit vhodný tvar budovy a rozmístit okna s ohledem ke světovým stranám.
  • Dobře izolovaná obálka budovy: Důležitým prvkem nízkoenergetických dřevostaveb je kvalitní izolace, která minimalizuje únik tepla z budovy. To zahrnuje izolaci stěn, stropů, podlah a oken.
  • Energeticky úsporné zařízení: Použití energeticky úsporných zařízení a osvětlení, aby se minimalizovala spotřeba elektrické energie.

Pasivní dřevostavby jsou ještě ambicióznějším konceptem. Roční spotřeba energie na vytápění je menší jak 15 kWh/m2. Pasivní dřevostavby jsou extrémně dobře izolované, což zajišťuje minimální únik tepla. Klíčovými prvky pasivních dřevostaveb jsou:

  • Těsná obálka budovy: Pasivní dřevostavby mají velmi těsnou obálku, což znamená minimální nežádoucí průniky vzduchu.
  • Pasivní sluneční zisky: Využití sluneční energie a solární zisky jsou pro pasivní stavbu zásadní, proto je důležité správně zvolit rozmístění prosklení.
  • Ventilační systém: Pasivní dřevostavby mají sofistikované ventilace s rekuperací tepla, což znamená, že se teplo z odcházejícího vzduchu přenáší na přívodní vzduch, což snižuje potřebu vytápění.

zatepleni drevostavby
Ukázka zateplení u dřevostavby
zdroj: Rovax

Jaké vytápění zvolit do nízkoenergetického domu?

Vytápění do nízkoenergetické dřevostavby by mělo být zvoleno s ohledem na efektivitu a účinnost, aby bylo schopno udržet příjemnou teplotu v domě s minimálními náklady na energii. Zde jsou některé vhodné možnosti vytápění pro nízkoenergetickou dřevostavbu:

Tepelné čerpadlo: Tepelná čerpadla jsou velmi efektivní a ekonomickým způsobem vytápění. Využívají teplo z okolního prostředí (například vzduchu, vody nebo země) a přeměňují ho na teplo pro vytápění domu. Tepelná čerpadla jsou ideální volbou pro nízkoenergetické domy, protože jejich efektivita závisí na udržování konstantní teploty v interiéru.

Solární panely: Solární teplo může být využito pro ohřev vody nebo pro podporu vytápění prostřednictvím solárních tepelných kolektorů. Tato technologie využívá energii ze slunce a může pomoci snížit náklady na vytápění.

Biomasa: Vytápění biomasou, jako jsou dřevní pelety nebo dřevní štěpka, je další ekologickou alternativou. Tyto paliva jsou obnovitelné a mohou být efektivním způsobem vytápění, zejména pokud jsou použity v moderních kotlech s vysokou účinností. Nevýhodou je ale větší prostorový nárok jak na samotný kotel, tak hlavně na skladování paliva.

Správný výběr vytápění by měl být prováděn s ohledem na konkrétní potřeby, rozpočet a klimatické podmínky místa, kde je dům postaven. Rovněž je vhodné konzultovat s odborníkem na vytápění nebo inženýrem pro navržení optimálního systému vytápění pro konkrétní nízkoenergetickou dřevostavbu.

rekuperacni jednotka drevostavba
Rekuperační jednotka – běžné vybavení pasivních domů
zdroj: Rovax

Proč zvažovat stavbu nízkoenergetické nebo pasivní dřevostavby?

Tyto stavby kombinují výhody dřeva jako stavebního materiálu s technologiemi, které minimalizují energetickou spotřebu a snižují negativní dopady na životní prostředí. I přes vyšší počáteční náklady se stávají stále populárnějšími volbou pro majitele domů, kteří chtějí snížit svou uhlíkovou stopu a ušetřit na energetických nákladech.

Výhody nízkoenergetických a pasivních dřevostaveb

Jednou z největších výhod nízkoenergetických a pasivních dřevostaveb je jejich energetická efektivita. To znamená nižší náklady na energii pro majitele domů a sníženou zátěž na elektrickou síť. Díky lepší izolaci, úsporným zařízením a využití obnovitelné energie mají nízkoenergetické a pasivní dřevostavby nižší náklady na energii. Majitelé tak mohou ušetřit značné množství peněz na účtech za elektřinu a plyn.

pasivni rodinny dum
Pasivní rodinný dům = vyšší investice
zdroj: Ilustrace Rovax

Nevýhody nízkoenergetických a pasivních dřevostaveb

I když nízkoenergetické a pasivní dřevostavby nabízejí mnoho výhod, existují i některé nevýhody, které by měly být brány v úvahu. Stavba pasivních dřevostaveb obvykle vyžaduje vyšší počáteční investici. Kvalitní izolační materiály, energeticky úsporná zařízení a solární panely mohou být dražší než běžné alternativy.

Další příspěvky

Jak zateplit dřevostavbu

Jak zateplit dřevostavbu

Protože „zima by měla být jen v mrazáku, ne ve vašem obýváku! Téměř každá skladba konstrukce dřevostavby obsahuje tepelnou izolaci.…
Nový stavební zákon

Nový stavební zákon

Z našich více než 30 let zkušeností víme, že každá velká změna legislativy s sebou přináší období adaptace nejen pro…
Proč se rosí okna?

Proč se rosí okna?

S příchodem chladných dnů se opět vrací problém, se kterým se snad setkal každý z nás: rosení oken. Rosení oken je běžným…
Jak zateplit dřevostavbu

Jak zateplit dřevostavbu

Protože „zima by měla být jen v mrazáku, ne ve vašem obýváku! Téměř každá skladba konstrukce dřevostavby obsahuje tepelnou izolaci.…
Nový stavební zákon

Nový stavební zákon

Z našich více než 30 let zkušeností víme, že každá velká změna legislativy s sebou přináší období adaptace nejen pro…

Domluvte si schůzku

Rádi se s Vámi setkáme osobně a nezávazně zodpovíme veškeré dotazy.
Můžete nás kdykoli kontaktovat, nebo navštívit na adrese firmy.