Základová deska – technická znalost a preciznost jako základ úspěšného projektu

Blog › Základová deska – technická znalost a preciznost jako základ úspěšného projektu
Blog › Základová deska – technická znalost a preciznost jako základ úspěšného projektu

Dřevostavby se stávají stále populárnější volbou pro nové domovy. Základy hrají klíčovou roli ve stabilitě a dlouhodobé spolehlivosti. Při budování dřevostavby je důležité věnovat pozornost druhům základových konstrukcí, předejít častým chybám při zakládání a zvážit výhody a nevýhody, když si stavebník sám zajišťuje základovou desku. Navíc se podíváme na rozdíly mezi zakládáním domu na rovinatém pozemku a domu ve svahu.

zakladova deska drevostavba 1
Čerstvě zhotovená základová deska na rovinatém pozemku
Foto: Rovax

Druhy základových konstrukcí pro dřevostavby

Betonové základy jsou tradiční volbou. Mezi typické betonové základy patří základové pasy, základové desky a patky. Tyto konstrukce poskytují pevnou základní strukturu, která je pro dřevostavby nezbytná.

Pro méně stabilní půdy nebo místa s nedostatečnou nosností může být ideální volbou založení stavby na vrutech. Zemní vruty se snadno instalují, a to i ve špatně přístupných oblastech. I když mohou být zemní vruty považovány za ekonomickou alternativu, instalace zemních vrutů může být nákladná zejména při použití kvalitních materiálů

Další systém založení stavby se kterým se můžete setkat je Crawl space. Crawl space je stavební systém založení domu, kdy se mezi základovou deskou a zeminou vytváří dostatečně vysoký prostor umožňující pohyb a přístup pro údržbu. Systém ale není vhodný pro jakoukoliv stavbu.

zakladova deska ve svahu
Příklad základů s výrazným převýšením
Foto: Rovax

Základy na rovinatém pozemku vs. zakládání ve svahu

Výběr vhodného pozemku pro stavbu domu je klíčovým krokem při plánování nového obydlí. Ať už se jedná o rovinatý pozemek nebo svažitou parcelu, správná konstrukce základů je nezbytná pro zajištění stability a dlouhodobé odolnosti budovy.

Rovinatý pozemek může na první pohled představovat jednodušší podmínky pro výstavbu. Nicméně i zde je důležité dbát na několik klíčových faktorů:

  • Půdní analýza: Než začnete stavět, je nutné provést půdní analýzu, která určí nosnost půdy a geologické podmínky. To je zásadní pro správnou dimenzi základů.
  • Na rovinatém pozemku se obvykle používají základy typu „základová deska nebo základové pasy“. Důležité je zajistit správnou izolaci proti vlhkosti a tepelnou izolaci, aby se minimalizovaly tepelné ztráty.

Stavba ve svahu může být komplikovanější, protože vyžaduje dodatečné opatření pro zajištění stability a bezpečnosti domu. Následující faktory jsou klíčové:

  • U svažitých pozemků je nezbytné provést podrobný geotechnický průzkum. Ten pomůže identifikovat rizika, jako je pohyb půdy, eroze nebo sesuv.
  • Při stavbě na svahu může být nutné provést terénní úpravy, jako jsou násypy, odklony a zpevnění svahu. To pomůže minimalizovat riziko eroze a zachovat stabilitu.
  • Vzhledem k vyššímu riziku vody na svahu je důležité mít efektivní systém drenáží, který zabraňuje hromadění vlhkosti a následné erozi.

Výběr mezi rovinatým pozemkem a pozemkem ve svahu závisí na individuálních preferencích, požadavcích a omezeních. Bez ohledu na to, kterou možnost zvolíte, je nezbytné spolupracovat s odborníky, jako jsou geotechnici, architekti a inženýři, kteří vám pomohou s plánováním a realizací správných základů pro váš budoucí domov.

sonda pudniho rozboru
Sonda půdního profilu
Foto: Rovax

Výhody a nevýhody DIY základové desky vs. profesionální firma

Výhodou při zajištění základové desky svépomocí je, že můžete ušetřit na nákladech spojených s prací profesionální firmy a dosáhnete osobní spokojenosti z dokončeného úkolu. Ovšem, ne každý se dokáže s takovou výzvou poprat. Správná konstrukce základů vyžaduje odborné znalosti a zkušenosti, které by laik nemusel mít.

Bez zkušeností hrozí riziko chyb při provedení, které by mohly vést k dlouhodobým problémům.

Zhotovení základové desky profesionální firmou bude zpravidla dražší než provedení vlastníma rukama, ale za to budete mít záruku na provedenou práci. Dalším důležitým faktorem je časová úspora. Firma dokáže základovou desku zhotovit rychleji.

Nejčastější chyby při zakládání dřevostaveb

Neprovedení důkladné geologické analýzy může vést k volbě nesprávné základové konstrukce, což může mít dlouhodobý vliv na stabilitu budovy.  Další častou chybou, se kterou se můžeme setkat, jsou nesprávně provedené hydroizolace. Chyby v hydroizolaci mohou vést k vlhkosti v základech a později i k poškození dřeva. Dlouhodobá vlhkost následně může způsobit hnilobu.

Základy bez starostí

Jsou základy dostatečně pevné? Budou odolávat času a povětrnostním podmínkám? Všem těmto otázkám můžeme předcházet jednoduchým řešením: Základy bez starostí.

Naše stavební firma se specializuje na realizaci dřevostaveb a základových desek pro dřevostavby. Bez ohledu na to, zda stavíte nový rodinný dům nebo chatu, náš tým zkušených odborníků má všechny znalosti a dovednosti potřebné k tomu, aby vaše základy byly provedeny s precizností a péčí, kterou si zasloužíte. Není třeba se obávat složitého procesu. 

S naší stavební firmou můžete mít jistotu, že vaše dřevostavba bude stát na pevném základě, který bude odolávat zkouškám času.

Další příspěvky

Jak zateplit dřevostavbu

Jak zateplit dřevostavbu

Protože „zima by měla být jen v mrazáku, ne ve vašem obýváku! Téměř každá skladba konstrukce dřevostavby obsahuje tepelnou izolaci.…
Nový stavební zákon

Nový stavební zákon

Z našich více než 30 let zkušeností víme, že každá velká změna legislativy s sebou přináší období adaptace nejen pro…
Proč se rosí okna?

Proč se rosí okna?

S příchodem chladných dnů se opět vrací problém, se kterým se snad setkal každý z nás: rosení oken. Rosení oken je běžným…
Jak zateplit dřevostavbu

Jak zateplit dřevostavbu

Protože „zima by měla být jen v mrazáku, ne ve vašem obýváku! Téměř každá skladba konstrukce dřevostavby obsahuje tepelnou izolaci.…
Nový stavební zákon

Nový stavební zákon

Z našich více než 30 let zkušeností víme, že každá velká změna legislativy s sebou přináší období adaptace nejen pro…

Domluvte si schůzku

Rádi se s Vámi setkáme osobně a nezávazně zodpovíme veškeré dotazy.
Můžete nás kdykoli kontaktovat, nebo navštívit na adrese firmy.